Wormenkuur hond

3 min gelezen

Je wilt natuurlijk dat je hond zo gezond mogelijk blijft en daar horen dus geen wormen bij. Het is raadzaam je hond vier keer per jaar te ontwormen. Als je nog andere huisdieren hebt, dien je deze ook te ontwormen, anders kunnen ze elkaar besmetten. Je kunt je hond op verschillende manieren ontwormen.

Hoe komt je hond aan wormen?
Je hond komt niet zomaar aan wormen, daar is wel wat voor nodig. Om wormen tegen te gaan, zorg je er als eerste voor dat je huis en de omgeving waar de hond veel komt, netjes schoon zijn. Dan nog kan je hond wormen krijgen. Deze kan je viervoeter op verschillende manieren oplopen. Hij kan het krijgen via een ander dier dat al wormen heeft. Ook is het mogelijk dat hij wormen krijgt doordat hij aan de ontlasting van een andere hond snuffelt of deze zelfs op eet. Dat doen honden nu eenmaal wel eens. Als er wormen in deze ontlasting zitten, dan worden deze ook overgebracht op je eigen hond. Nog een manier om wormen op te lopen is via het opeten van andere dieren die honden gevangen hebben.

Hoe kom je erachter of je hond wormen heeft?
Bij een puppy kun je vaak goed zien dat hij wormen heeft. Hij vertoont dan de volgende symptomen. De buik is meestal wat opgezet en je puppy gedraagt zich wat futloos. De vacht kijkt niet meer mooi glanzend en er kan sprake zijn van gewichtsverlies of bloedarmoede. Als je puppy diarree heeft, kan dat op meer dingen wijzen, maar zeker ook op wormen. Ook bloed in de ontlasting kan op wormen duiden. Honden willen de wormen ook nog wel eens uitbraken, deze zijn goed herkenbaar.

Ontwormen met een pil
Er zijn veel verschillende manieren mogelijk om je hond te ontwormen. Als je internet kijkt, kun je een keuze maken uit allerlei middelen. Het meest gebruikt wordt de wormenkuur voor de hond in de vorm van een pil. Deze pillen hebben soms een lekker smaakje, zodat je hond het wat makkelijker opeet, maar je kunt het ook gewoon in een stukje vlees stoppen en dat eten ze het ook eenvoudig op. Pilletjes gaan op het gewicht van de hond, want voor een kleinere hond gebruik je een lagere dosering dan voor een grote. Je kunt een grote pil ook halveren als de dosering anders te hoog is.

Pasta
Vind je een pil niet handig in het gebruik of heeft je hond wat moeite met slikken? Dan kun je er ook voor kiezen om een ontwormingspasta te gebruiken. Deze is makkelijker te slikken maar je dient er wel voor te zorgen dat je de pasta goed afmeet op het gewicht van je hond. Anders krijgt hij misschien te veel of juist te weinig zodat het geen effect heeft.

Pipetje of injectie
Een andere optie is het gebruik van een pipetje met vloeistof. Dit knijp je leeg in de nek van je hond, op een plek waar hij er niet bij kan om aan te likken. Als hij dat namelijk wel kan, is er kans dat hij ervan begint te kwijlen. En er zijn ook honden die er niet tegen kunnen. Deze pipetjes zijn ook verkrijgbaar als ontwormings- en ontvlooingsmiddel in één. Je kunt je hond ook een injectie laten geven tegen wormen, dit kan alleen bij de dierenarts.

Meer verhalen